În industria parfumurilor, această întrebare solicită un răspuns complex. Atunci când vine vorba de odorizantele concepute pentru interioare sau pentru maşină, problema nu se simplifică cu nimic.
Evoluţia aromelor
Parfumurile ambientale de calitate superioară, fie că sunt concepute să dozeze continuu parfumurile sau acţionează instant, pot avea, similar cu parfumurile pentru uz personal, mai multe straturi. Acest lucru presupune că percepem un miros de deschidere (sau o notă de vârf, pe care o receptăm imediat ce intrăm în contact cu mediul respectiv), un miros de fond sau un miez olfactiv (nota de mijloc, care apare după estomparea mirosului de deschidere) şi o urmă discretă (baza parfumului, care marchează finalul evoluţiei mirosului respectiv). Această evoluţie poate însemna simpla estompare a parfumului de deschidere într-o formă tot mai discretă, sau, în cazul aromelor mai complexe, poate presupune tranziţia de la o aromă la alta. Oricât de simplu sau complex este acest traseu în timp, el poate da o idee cu privire la durata efectului odorizant al acestor produse.
Concentraţie, ingrediente şi esenţe
Concentraţia unui odorizant înseamnă procentul de uleiuri esenţiale sau de compuşi aromatici din compoziţie. Aceasta stabileşte intensitatea mirosului. Important este de reţinut însă că intensitatea pe moment a mirosului nu este neapărat un indicativ al persistenţei acestuia, tot aşa cum un miros mai discret nu durează neapărat mai puţin.
Controlul dispersiei
Unele produse odorizante au facilităţi de control al dispersiei (manual sau automat, programabil sau setat la intervale stabilite de producător), iar altele emit continuu o doză controlată de parfum . În principiu, producătorul dă utilizatorului libertatea de a doza odorizantul în conformitate cu necesităţile diverselor spaţii interioare. De cele mai multe ori, pentru rezultate optime, este necesar să urmaţi instrucţiunile de pe ambalaj, însă puteţi experimenta cu doze uşor mai mari sau mai mici decât cele indicate, atâta vreme cât jocul nu afectează calitatea aerului din încăpere. Fireşte, dacă aparatul este folosit intens, substanţa activă se consumă mai repede.
Efecte temporare
Fireşte, efectele oricărui odorizant sunt temporare. Dacă nu îl folosiţi exclusiv pentru simpla plăcere a parfumului, ci doriţi să neutralizaţi un miros de fond deja existent (cum ar fi mirosul dintr-o locuinţă foarte veche sau dintr-un subsol cu igrasie), veţi vedea că mirosul mascat revine adesea imediat ce se termină odorizantul. Acesta este un semn clar că nu a fost îndepărtată cauza mirosului nedorit şi nu certifică proasta calitate a odorizantului folosit, pentru că rolul acestuia este, în cel mai bun caz, de a purifica aerul din încăpere; dacă însă sursa mirosului neplăcut continuă să existe, calitatea aerul va fi afectată în continuare. Ca în cazul oricărui parfum, expectanţele cu privire la durată trebuie să fie realiste.
Concret
Expectanţele pe care le puteţi avea de la durata unui odorizant de calitate, precum fre-pro, sunt undeva la 30 de zile de la deschiderea pachetului. Brăduţul din carton parfumat pe care îl agăţaţi în maşină va dura însă mult mai puţin (ceea ce este logic, dacă ţinem seama de principiul de funcţionare). Un aparat cu dispersie controlată pe care îl accesaţi doar ocazional poate să dureze luni de zile.