Istoria lavandei
Lavanda este cultivată de peste 2500 de ani. În antichitate a fost folosită pentru mumificare şi ca odorizant.Primii promotori au fost egiptenii, fenicienii şi popoarele arabe.
Lavanda este menționată de multe ori în Biblie, nu cu numele de lavanda, ci cu numele folosit la acea vreme – nard ( de la numele grecesc de lavanda , naardus, după orașul sirian Naarda ) .
În epoca medievală, lavanda continuă să fie întrebuințată mai ales pentru odorizarea hainelor și a încăperilor, pentru alungarea insectelor, dar și pentru calmarea durerilor de cap. Lavanda era una din plantele cultivate la mânăstirea Merton Abey, care va deveni ulterior centrul producției de lavandă din Anglia – Mitcham. Regina Elisabeta îndrăgea ceaiul de lavandă și a încurajat producția acesteia. Treptat, lavanda este întrebuințată și în producția de cosmetice, mai ales săpunuri și apă de toaletă.
În perioada Renașterii, lavanda devine iarăși cunoscută pentru rolul său în vindecarea infecțiilor, iar în timpul Ciumei, începe să fie vândută pe străzi la prețuri foarte mari, deoarece se considera că aceasta ține boala la distanță. Însăși hoții de morminte o foloseau într-o soluție proprie cu care spălau bunurile furate din mormintele celor uciși de ciumă.
În epoca victoriană, lavanda devine foarte cunoscută, Mitcham fiind centrul comercial al lavandei, cu vânzări în întreaga lume. Regina Victoria aprecia în mod deosebit lavanda, fiind nelipsită de la curte. Se utiliza în toate scopurile posibile: ca odorizant, ca parfum, ca ingredient cosmetic, în scop terapeutic și medicinal, etc.
În perioada modernă, efectele benefice ale lavandei au fost iarăși verificate și reconfirmate de către întemeietorii aromaterapei, iar Provence este noul centru al producției mondiale de lavandă.
Legendele despre lavandă sunt numeroase, una dintre acestea susținând că lavanda a fost luată de către Adam și Eva din Eden, iar alta, că însăși Fecioara Maria îi usca hainele Domnului pe tufișurile de lavandă. De aici probabil, creștinii au considerat lavanda ca o protecție împotriva răului, de multe ori aceasta fiind agățată pe perete în formă de cruce. Istoria monarhiilor europene este de asemenea, plină cu povesti despre lavanda . Carol al VI-lea al Franței cerea perne umplute cu lavanda oriunde mergea . Regina Elisabeta I a Angliei considera necesar să aibă miere de lavanda la masă . Ea a solicitat , de asemenea, flori de lavanda proaspete, disponibile în fiecare zi a anului. Ludovic al XIV-lea a iubit, de asemenea lavanda și s-a scăldat în apa impregnată cu parfumul ei. Regina Victoria a folosit un deodorant de lavanda ca şi Elizabeth I și al II-lea .
Lavanda este un parfum unic obținut prin combinarea a 180 de elemente diferite .Este utilizată pe scară largă în industria parfumurilor pentru a adăuga o notă de sus sau de mijloc. În lumea specialiştilor de top din cosmetică, lavanda este preţuită pentru prospeţime, dulceaţă şi pentru mirosul fructos.
Proprietatile si calitatile olfactive ale lavandei
Lavanda este din vechime considerata o planta cu proprietati medicinale bogate. In trecut era folosita in tratarea bolilor infectioase, parfumul sau avand proprietati terapeutice. Astazi, ea este un ingredient cheie al cremelor, lotiunilor si produselor de frumusete, atat pentru mirosul foarte placut, cat si pentru principiile active care catifeleaza pielea si au proprietati antiseptice.
In aromaterapie, mirosul de lavanda reduce starea de agitaţie şi de anxietate, atenuează simptomele depresiei, diminueaza unele forme de dementa, ameliorează atacurile de panica si cazurile de iritabilitate nervoasa, epilepsie, surmenaj, vertij, isterie, stari de melancolie.
Mirosul de lavandă este un remediu eficient pentru insomnii. Așadar, în camera unde dormi pune un odorizat de lavandă, iar mirosul lui te va ajuta să ai un somn liniștit.
Odorizantele se folosesc pentru a aromatiza camera, pentru a genera o stare de spirit pozitiva, tonica, de relaxare, sau pur si simplu pentru a crea o atmosfera speciala.
La inceputul secolului XX, un parfumier chimist care si-a ars mainile a reusit sa impiedice cangrena, clatindu-si mainile cu esenta de lavanda. In spitalele din Franta, s-a folosit timp de mai multe decenii mirosul de lavanda pentru a dezinfecta aerul si a preveni infectiile microbiene si fungice. Numeroasele sale indicatii au facut din lavanda o vedeta a aromoterapiei moderne. Ea este folosita si in medicina ayurvedica, in India, pentru a atenua depresia insotita de tulburari digestive, precum si de medicina budista tibetana pentru a trata tulburarile mentale.