0

Indiferent de anotimp, zilele la birou parcă se prelungesc uneori până târziu după asfințitul soarelui. Clienți, dosare, sarcini nerezolvate, colegi care au nevoie de ajutor și multe alte astfel situații te împiedică să menții un echilibru între timpul petrecut la serviciu și cel dedicat ție și activităților antistres recomandate pentru o viață sănătoasă. 

Însă, pentru a putea face față pe termen lung unui ritm de viață solicitant, este important să îți pui în calendar și câteva activități de relaxare – dacă nu zilnic, măcar de 3-4 ori pe săptămână. Apelează la metode și tehnici antistres care nu presupun medicație sau costuri foarte mari, pentru a nu face astfel mai mult rău decât bine.

În continuare, vei găsi câteva idei numai bune de pus în practică în serile sau după-amiezile libere, care să te ajute să te deconectezi de la agitația cotidiană din spațiul profesional.

  1. Tehnici antistres pentru acasă
  2. Metode de relaxare în afara locuinței

1. Tehnici antistres pentru acasă

Chiar dacă nu obișnuiești să pleci direct spre casă de la serviciu, oprirea finală a zilei este tot în fața propriei locuințe. Acasă este locul în care ar trebui să te simți cel mai bine, este un spațiu în care primează buna dispoziție și relațiile armonioase. Iată cum poți folosi cele câteva ore pentru a-ți reîncărca bateriile pentru a doua zi:

Meditează – câteva tehnici de respirație pentru relaxare se pot deprinde foarte ușor și se vor dovedi foarte folositoare atât acasă, cât și la birou. Dacă nu știi de unde să începi, caută meditații ghidate pe Youtube sau descarcă-ți aplicații special create pentru acest scop, precum Calm sau Insight Timer.

Citește – Fie că preferi beletristică, fie că te relaxează mai mult cărțile de non-ficțiune, rezervă-ți măcar 30 de minute de 2-3 ori pe săptămână pentru această activitate. Pe lângă beneficiile evidente, lectura are și rolul de a calma anxietatea, prin mutarea atenției de la problemele zilnice către conținutul lucrării pe care o parcurgi.

Fă ordine în spațiul în care stai – Felul în care arată mediul înconjurător îți influențează starea de spirit – dacă e dezordine, stresul e amplificat. În plus, este o activitate care presupune și mișcare fizică, iar astfel vei evita să petreci câteva ore bune doar pe canapea. Pentru un plus de prospețime, la final, folosește un detergent pentru pardoseli parfumat sau un odorizant profesional de ambient.

Fă sport – dacă ai vreun sport preferat, rezervă-ți măcar 30 de minute în fiecare zi pentru acesta. Dacă nu, poți încerca yoga, pilates, kickboxing sau fitness. Internetul îți va oferi foarte multe idei de exerciții pentru care nu ai nevoie de echipament. Indiferent pentru ce optezi, ține cont că aceasta este una dintre cele mai bune metode de relaxare psihică, ce te va ajuta și să ai un somn mai odihnitor.

Petrece timp cu cei alături de care locuiești, fie că e vorba de familie, fie de prieteni sau chiar de animăluțul tău de companie.

Activități creative – opțiunile sunt nelimitate – de la origami și alte tehnici care folosesc hârtia, până la clorat, prictat, tricotat, croșetat, croitorie, realizarea unui tablou cu licheni sau a unui terariu. 

Fă-ți o rutină de relaxare – când ajungi acasă, creează un mediu în care să-ți placă să-ți petreci timpul – aprinde lumânări, pune muzica preferată, folosește odorizante cu bețișoare cu diferite arome, 

2. Metode de relaxare în afara locuinței

Dintre metodele de relaxare a creierului recomandate de specialiști, activitățile în aer liber sunt cele mai benefice, în special în sezonul cald. Dacă nu știi spre ce să te orientezi, optează pentru:

Drumeție – fie că ai aproape o pădure sau o zonă care oferă trasee prin natură, fie că programezi această activitate în weekend la munte, neapărat trece-o pe listă.

Plimbări pe un lac din apropiere, cu barca sau hidrobicicleta – dacă locuiești într-un oraș care îți oferă această opțiune, te poți considera norocos. Propune-ți să admiri cel putin un apus de vară pe bărcuță. Dacă nu ai posibilitatea, alege o plimbare cu bicicleta sau cu rolele.

Picnic cu familia sau cu prietenii – ce-ar fi să înlocuiești o cină cu un picnic sau un grătar în aer liber? Pregătește mâncarea cu o seară înainte, astfel încât după serviciu să poți pleca direct spre locul stabilit alături de cei dragi.

Sport – dacă practici deja un sport, găsește variante pentru a muta 1-2 antrenamente pe săptămână afară. Dacă nu, rezervă-ți 20-30 de minute pentru a alerga înainte sau după muncă. Poți pune pe listă și tenis, volei, badminton sau alte sporturi pe care să le practici alături de prieteni.

Parc de aventură – lasă copilul din tine să iasă la iveală și rezervă-ți o zi de distracție! Traseele din parcurile de aventură îți vor testa atât limitele fizice, cât și pe cele psihologice, te vor ține ancorat în prezent și îți vor reîncărca bateriile pentru o nouă săptămână.

Bineînțeles, metodele și tehnicile de relaxare nu se opresc aici, însă ideile prezentate mai sus îți vor umple cu siguranță agenda cel puțin pentru câteva luni. Bucură-te de activități alături de cei dragi și descoperiți împreună ce alte lucruri puteți face pentru a vă deconecta de la stresul cotidian!

Leave a Comment

Your email address will not be published.

TOP