Baia este spațiul în care îți începi ziua, de aceea este important ca amenajarea ei să fie întocmai în acord cu preferințele tale. Pentru a te asigura că totul va fi perfect organizat, funcțional și că vei avea toate elementele dorite, ar fi ideal să lucrezi cu un designer. Acesta îți va asculta ideile și va veni cu propuneri de îmbunătățire și te va ajuta și să achiziționezi obiectele sanitare potrivite, un mobilier adecvat și decorațiuni care să dea personalitate încăperii.
Dacă încă nu știi ce îți dorești sau ce posibilități de design există pentru spațiul pe care îl ai la dispoziție, acest articol îți va oferi câteva idei de băi moderne, potrivite atât pentru case, cât și pentru apartamente.
Amenajare baie mică de apartament
1.1 Baie mică cu cabină de duș
1.2. Baie modernă mică cu cadă
1.3. Amenajare baie la mansardă
- Amenajare baie de dimensiuni mari
2.1. Idei inedite de amenajare baie
2.2. Modele de băi faianțate
1. Amenajare baie mică de apartament
Dacă stai la bloc, cel mai probabil spațiul tău este limitat și ai nevoie de o optimizare perfectă pentru a putea include toate obiectele pe care ți le dorești. Principala decizie pe care trebuie să o iei este dacă îți dorești cadă sau cabină de duș – ambele variante au atât avantaje, cât și dezavantaje, iar alegerea se va face exclusiv în funcție de preferințele tale.
1.1. Baie mică cu cabină de duș
Cabina de duș pare alegerea firească într-o baie mică, deoarece ocupă mai puțin spațiu. Varianta de duș walk in cu perete de sticlă îți va oferi senzația de baie de lux, spațioasă și chic. În plus, cel mai probabil faci mult mai des duș decât baie în cadă. Totuși, ia în calcul faptul că va trebui să renunți la serile relaxante cu baie cu spumă.
1.2. Baie modernă mică cu cadă
Dacă ai un spațiu limitat, dar îți dorești neapărat o cadă, un designer va veni cu soluții adaptate locuinței tale. Poți opta atât pentru căzi de colț, cât și pentru cele standard, dreptunghiulare, încastrate. Dacă vrei să fii neapărat în pas cu ultimele tendințe în amenajări, poți opta pentru o cadă freestanding de dimensiuni mai mici.
Astfel, ritualul tău de relaxare cu spumă, lumânări și odorizante de baie parfumate nu este în niciun fel amenințat cu dispariția. Cu toate acestea, s-ar putea să fii nevoit să renunți la unele spații de depozitare, dacă încăperea nu este suficient de mare.
1.3. Amenajare baie la mansardă
Dacă stai la casă și vrei să amenajezi o baie de serviciu la mansardă, nu ai nevoie de prea mult spațiu, deoarece va trebui să amplasezi doar obiectele sanitare de bază – vas de toaletă, cabină de duș și lavoar. Și, dacă vrei neaparăt, un bideu. Dacă știi că va fi folosită în mare parte de bărbați, și un pișoar se va dovedi util. În acest caz, asigură-te că apelezi la un odorizant pentru pișoar pentru a păstra mereu un aer fresh în baie.
Dacă ai o lumină naturală foarte bună, poți opta și pentru game cromatice mai închise – tonuri de gri, maro sau negru. În schimb, dacă te bazezi preponderent pe lumina artificială, ar fi mai bine să alegi culori deschise – alb, bej, gri deschis.
Poți opta și pentru un tapet decorativ special pentru baie, însă ar fi ideal să-l aplici doar pe un perete de accent, și nu pe întreaga suprafață. În ce privește decorul, alege plante, statuete sau alte obiecte care sunt reprezentative pentru personalitatea ta.
2. Amenajare baie de dimensiuni mari
Cine nu își dorește o baie mare, în care să-și înceapă dimineața în lumina strălucitoare a soarelui? Dacă te numeri printre norocoșii care au parte de un astfel de confort, ideile de amenajare sunt nelimitate și depind exclusiv de dorințele tale.
2.1. Idei inedite de amenajare baie
Una dintre dorințele care pot deveni realitate doar într-un spațiu mare este o cadă freestanding rotundă. Trebuie să știi, însă, că nu doar dimensiunile ei sunt impresionante, ci și costurile, deoarece este, în medie, de cel putin cinci ori mai scumpă decât o variantă dreptunghiulară sau ovală.
Un alt trend în materie de amenajări inedite îl reprezintă tablourile cu mușchi și plante stabilizate – acestea rezistă până la 10 ani fără îngrijire, însă este important să fie asigurate condiții optime de umiditate.
În acest sens, un ventilator va fi neapărat necesar, chiar dacă ai geam. În special dacă locuiești într-o zonă cu temperaturi mai scăzute, iarna va trebui să arunci efectiv pe fereastră banii pe care îi cheltui pentru a încălzi locuința, deoarece vei pierde căldură când aerisești. Una dintre soluții o poate reprezenta un ventilator cu recuperare de căldură, însă poți discuta cu specialistul tău în amenajări și despre alte opțiuni.
Nu în ultimul rând, pentru o baie noncoformistă, ia în considerare obiectele sanitare negre sau colorate. Ține cont că designul lor special va veni cu dezavantajul unei mentenanțe mai riguroase – curățare mai deasă, cu produse profesionale și, probabil, va fi nevoie să instalezi un filtru pentru calcar.
2.2. Modele de băi faianțate
Pentru pereți, poți alege între plăcile clasice de faianță, vopseluri și efecte decorative rezistente la umiditate sau tapet special pentru baie, din material cauciucat. Fiecare alternativă are avantaje și dezavantaje, care țin atât de practicitate și design, cât și de costuri, rezistență în timp sau buget.
Pentru pardoseală, ai la dispoziție ca opțiuni gresia, parchetul din lemn triplustratificat rezistent la umiditate sau, de ce nu, clasica dușumea din lemn natural. Această decizie ar trebui să o iei împreună cu designerul tău, care îți va face cea mai potrivită recomandare. Indiferent de ce alegi, asigură-te că vei folosi detergenți pentru pardoseli adaptați tipului de material pentru care optezi.
Pe lângă ideile prezentate aici, poți găsi inspirație pe site-urile studio-urilor de desgin, însă cel mai important este să ții cont de gusturile tale în materie de texturi, nuanțe și decorațiuni. Dacă pornești de la un concept clar, amenajarea unei băi de vis va fi mult mai ușoară decât dacă ai încerca să armonizezi produse care ți-au plăcut individual.